Spis treści
Ashwagandha to słowo, które często pojawia się w kontekście polecanych produktów wykorzystywanych w medycynie ajurwedyjskiej. Dowiedz się, czym właściwie jest i jakie posiada właściwości.
Ashwagandha – co to?
Ashwagandha to roślina, która nazywana jest również indyjskim żeń-szeniem czy witanią ospałą. Pochodzi z Indii. Najcenniejsze są jej owoce oraz korzenie. Ze względu na swoje właściwości lecznicze od lat wykorzystywana jest w naturalnej medycynie – medycynie ajurwedyjskiej. Ashwagandha należy do roślin adaptogennych, co sprawia, że zmniejsza uczucie zmęczenia, a także zaburzenia wynikające z nadmiernego stresu. Ponadto pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz odpornościowy. Jej właściwości sprawiają, że bardzo często znaleźć ją można w suplementach diety.
Żeń-szeń indyjski – właściwości
Żeń-szeń Ashwagandha swoje lecznicze właściwości zawdzięcza: witanolidom i glikowitanolidom. Te pierwsze związki można znaleźć w owocach Ashwagandhy. Wykazują one właściwości antynowotworowe i przeciwbakteryjne. Drugie znajdują się w korzeniu – wykazują działanie adaptogenne.
Indyjski żeń-szeń polecany jest przede wszystkim na uspokojenie. Wykazuje również właściwości, które hamują objawy związane z menopauzą u kobiet, a także pozytywnie wpływają na płodność u mężczyzn. Używany również w przypadku bólu pleców, a także zapaleniach stawów. Dzięki dużej zawartości żelaza Ashwagandha wspomaga układ odpornościowy – także podczas chemioterapii. Polecana również przy cukrzycy, a także chorobie Alzheimera.
Ashwagandha na uspokojenie
Podstawowym i jednym z najbardziej popularnych zastosowań Ashwagandhy jest stosowanie jej na uspokojenie. Wykazuje silne działanie wyciszające organizm, dlatego polecana jest szczególnie w przypadku stanów lękowych i depresyjnych. Skutecznie uspokaja organizm również w przypadku zmęczenia i stresu. Pomocna w przypadku bezsenności.
Przeciwwskazania w stosowaniu Ashwagandhy
Ashwagandha jest preparatem, który stosowany w odpowiednich ilościach jest w pełni bezpieczny dla organizmu. Rozpoczynając jego zażywanie warto jednak zachować szczególna ostrożność w przypadku różnego rodzaju schorzeń i chorób przewlekłych. Najlepiej w takich przypadkach skonsultować się z lekarzem, który będzie w stanie precyzyjnie określić, czy suplementacja indyjskich żeń-szeniem będzie w pełni bezpieczna. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają problemy z tarczycą, zażywają leki o działaniu ośrodkowym i borykają się z wrzodami żołądka. Przy stosowaniu tego preparatu warto również zdecydowanie częściej kontrolować ciśnienie i poziom cukru. Dla zachowania bezpieczeństwa zrezygnować z suplementacji powinny dzieci, kobiety karmiące i w ciąży.
Jak stosować indyjski żeń-szeń?
Indyjski żeń-szeń dostępny jest na rynku zarówno w formie tabletek, jak i proszku. Pierwsza opcja jest zdecydowanie bardziej wygodna i łatwiejsza. W przypadku proszku konieczne jest jego odpowiednie przygotowanie, czyli gotowanie. Jeśli chodzi o działanie – nie ma żadnej różnicy pomiędzy proszkiem a kapsułkami.
Suplementacja preparatem powinna być przeprowadzana zgodnie z zaleceniami producenta. Aby zobaczyć efekty, kuracja powinna trwać dłuższy czas. Warto jedno po około 8 tygodniach zdecydować się na przerwę i na miesiąc odstawić preparat. Dzięki temu organizm będzie w stanie przyzwyczaić się do jego działania. Indyjski żeń-szeń zawsze spożywa się po posiłku, dwa razy na dobę. Zalecaną dawka to od 2 do nawet 6 tabletek dziennie.
Ashwagandha – dla kogo?
Ashwaganda może być stosowana przez prawie wszystkich. Polecana jest szczególnie:
- sportowcom, którzy pragną zwiększyć swoją masę i siłę mięśniową,
- mężczyznom, którzy mają problem z płodnością,
- osobom pracującym umysłowo – indyjski żeń-szeń wspomaga pracę mózgu i poprawia koncentrację,
- osobom, które borykają się ze stresem i zmęczeniem.
Indyjski żeń-szeń zyskuje coraz to większą popularność w Europie. Trudno się temu dziwić – jego działanie może zdziałać przysłowiowe cuda!